16 фруктів і ягід, які запобігають хворобам

Image 18.09.2019

Існує простий, але дієвий спосіб зберегти здоров'я...

Існує простий, але дієвий спосіб зберегти здоров'я, бадьорість і працездатність протягом усього життя. Експертами встановлено, що багато фруктів і ягід сприяють зниженню ваги і перешкоджають розвитку багатьох серйозних захворювань. За дослідженнями, щоденне вживання мінімум 400 грам фруктів може вберегти від раку, інфаркту, інсульту, хвороби Альцгеймера. І максимальною користю для організму вирізняються дві унікальні вісімки фруктів та ягід.

1. Лимони

Цей фрукт — справжнє золоте джерело. У ньому міститься велика кількість вітаміну С, лимонної кислоти і антиоксидантів, що нейтралізують руйнівну дію вільних радикалів на клітини. За їх надлишку в організмі прискорюється процес старіння. Щоденне вживання лимона перешкоджає появі онкозахворювань і судинних порушень, шляхом зниження тиску і рівня холестерину.

Лимонна кислота, яка входить до складу цього фрукта, здатна розчиняти невеликі камені в нирках і виводити зайву воду з організму, що дозволяє використовувати лимон в системі харчування з метою позбутися зайвої ваги.

2. Апельсини

Вони також багаті на вітамін С. Лише один плід середніх розмірів здатен з лихвою перекрити денну норму споживання цього вітаміну і забезпечити організм 20% необхідної клітковини. Крім того, апельсин містить вітаміни групи В, зокрема тіамін, необхідний для здорового метаболізму, успішної роботи нервової системи і шлунково-кишкового тракту. Фолієва кислота, яка входить до складу цього фрукта, впливає на кровотворення, перешкоджає розвитку анемії, зміцнює імунітет.

Апельсин зменшує ризик виникнення інсультів, утворення каменів у нирках, запобігає негативному впливу стресу на нервову систему.

3. Банани

Один з найбільш багатих калієм фрукт. Цей мікроелемент важливий для повноцінної роботи серця. Один банан здатен покрити чверть щоденної норми калію для організму, а недолік цього мікроелемента збільшує ризик розвитку ішемічної хвороби майже на 50%, сприяє появі гіпертонії і каменів у сечовому міхурі. За його нестачі розвивається остеопороз (підвищена ламкість кісток) у 30% жінок і 20% чоловіків у другій половині життя. Щоденне вживання бананів знизить ризик його розвитку.

Крім того, цей фрукт допомагає нормалізувати рівень глюкози у крові та сприяє підтримці здорової мікрофлори в кишечнику.

4. Грейпфрути

Як і інші цитрусові, цей фрукт багатий на вітамін С. Грейпфрут зменшує вміст холестерину, знижує тиск і зменшує ризик розвитку хвороб серця, нирок, сечовивідної системи, судинних порушень, включно з інсультом. Цей фрукт — багате джерело й інших вітамінів (D, P, B), життєво важливих мінералів (заліза, кальцію, калію). Його роль у спалюванні зайвого жиру — міф, однак грейпфрут прискорює обмінні процеси, виводить надлишки води з організму, що побічно впливає на зниження ваги.

5. Ананаси

Як і цитрусові, ананаси — лідери за вмістом вітаміну С. Але, поряд з цим, вони багаті також на марганець і бромелаїн — найважливіший фермент, який сприяє розщепленню тваринних білків. Бромелаїн має виражену протизапальну властивість і здатність перешкоджати розвитку тромбів. Тому ананас настільки важливий для профілактики серцево-судинних порушень, а грубі харчові волокна, що входять до складу цього фрукта, покращують моторику кишечника і сприятливо впливають на всю травну систему.

Ананаси також здатні знижувати ризик розвитку остеопорозу завдяки вмісту марганця.

6. Авокадо

Якщо всі перелічені вище фрукти у більшій мірі багаті на вуглеводи, то цей фрукт вирізняється вмістом рослинних жирів. У першу чергу, олеїнової кислоти, яка перешкоджає запальним процесам. Бета-ситостерол (або бета-ситостерин), на який багатий авокадо, відмінно контролює рівень холестерину. Це перешкоджає розвитку захворювань серця й судин, дозволяє контролювати вагу.

Крім того, цей фрукт у великому обсязі містить магній, калій і рослинну клітковину. Один плід на день забезпечує п'яту частину добової норми калію, без якого неможливі сотні хімічних процесів у нашому організмі.

7. Яблука

Цей фрукт сміливо можна назвати цінним вітамінно-мінеральним комплексом. Він багатий на пектин, містить вітаміни С, К, калій та залізо. Яблука підсилюють обмінні процеси в організмі, що сприяє зниженню ваги та зміцненню імунітету. У яблуках великий зміст фітонцидів — природних антибіотиків, які ефективно борються з багатьма вірусами, включно з грипом, золотистим стафілококом і дизентерією.

Вітамін К відіграє важливу роль у здатності крові згущуватися і покращує обмін речовин в кістках. Любителі яблук рідше хворіють на атеросклероз, онкозахворюваннями та хворобою Альцгеймера. Завдяки вмісту антиоксиданту квертицина яблука захищають мозок від ранньої загибелі клітин, збільшують витривалість людини.

8. Гранати

Цей фрукт — прекрасний біогенний стимулятор і один з рекордсменів за вмістом антиоксидантних речовин. Здатен гальмувати процеси старіння організму. У гранаті є вітаміни групи В, С і Р, мінерали та багато життєво важливих мікроелементів, таких як марганець, кальцій, магній, калій, фосфор, натрій, йод і залізо. Сік цього фрукта містить в собі фруктозу, глюкозу, мінеральні солі та кілька важливих органічних кислот.

Гранат допомагає в утворенні еритроцитів, зміцнює імунітет, поліпшує роботу нервової системи, а також рекомендований при порушеннях роботи печінки, легенів, нирок і серця. Крім того, в цьому фрукті є естрогени, які здатні полегшити перебіг жіночого клімаксу та перешкоджати розвитку депресії.

Ягідна «вісімка», яка поліпшить якість вашого життя

Всі ягоди, безумовно, корисні. Однак існує топ-8 за багатством вітамінів, мінералів, мікроелементів та інших незамінних речовин для здоров'я людини.

1. Полуниця

Вона вирізняється не лише чудовим смаком, а й є захисницею від багатьох захворювань. В полуниці є майже всі вітаміни: РР, С, К, група В (В2 і В9), Е, Н, А1, вона багата на мікроелементи — залізо, цинк, фосфор, магній, мідь, калій, кремній, йод та фолієву кислоту.

Часте вживання цих ягід нормалізує роботу травлення, чудово очищає організм шляхом сечогінної та потогінної дії, зменшує набряки під очима, покращує колір шкіри і допомагає контролювати вагу. Велика кількість антиоксидантів полуниці уповільнює старіння, зменшує можливість розвитку інфаркту, знижує тиск і рівень холестерину, регулює рівень глюкози у крові, що запобігає діабету. Вона є природним засобом профілактики раку, атеросклерозу і запальних захворювань шлунку й кишечника.

2. Чорниця

Ця скромна ягода не всіма ще оцінена належним чином. У той же час вона — багате природне джерело вітамінів В1, С, Р, РР, В6, дубильних речовин, пантотенової кислоти і багатьох мікроелементів: заліза, цинку, натрію й калію, марганцю, кобальту, міді.

Ангіна і стоматит швидко відступають при полосканні горла і порожнини рота настоєм цієї ягоди, чорничний чай — хороша підмога при енурезі, а при анемії чорниця може дати фору багатьом фармакологічним препаратам. Завдяки фітонцидам у її складі вона є ефективнішою бактерицидною «зброєю», здатна боротися з дизентерією, діареєю, циститом і стафілококом. Її рекомендують хворим на цукровий діабет для зниження рівня глюкози в крові. Також вона покращує зір.

3. Малина

Одна з найбільш популярних ягід володіє унікальним складом: містить багато пектинових, дубильних, азотистих речовин, кілька органічних кислот, мікроелементів (міді, заліза, калію), фітонцидів і вітамінів (С, В, РР).

Малина здатна оперативно знижувати температуру при простудних захворюваннях, зменшувати запалення. Поряд з цим вона коригує згортання крові, що перешкоджає виникненню тромбів і розвитку інфарктів, інсультів, гіпертонії. Малина чудово зарекомендувала себе при цукровому діабеті, недокрів'ї, хворобах травної системи і нирок, невралгіях.

4. Журавлина

Як і попередні ягоди, журавлина вирізняється унікальним сплавом корисних елементів: необхідними кислотами, антиоксидантами, великою дозою вітаміну С, РР, К1. Ягода стимулює апетит і нормалізує роботу травних органів, що допомагає при гастритах з низькою кислотністю, виразках, захворюваннях підшлункової залози. Бактерицидна властивість журавлини використовується в боротьбі з пієлонефритом, інфекціями сечостатевої системи. Також вона є одним із найбільш потужних природних засобів профілактики тромбів і онкозахворювань.

5. Виноград

Ця ягода відома з найдавніших часів і є однією з перших, які окультурила людина. А в Біблії виноград названий першою рослиною, яка з'явилась на землі. Ці ягоди містять повний комплект вітамінів: А, С, Н (біотин), К, Р і всю групу В (крім вітаміну В12). Крім того, у винограді є всі необхідні людині мікроелементи й мінерали. Великий обсяг калію у винограді сприятливо впливає на роботу нирок і серцевого м'яза.

Оболонка ягоди і кісточки містять багато поліфенолів. За даними досліджень, вживання винограду тричі на тиждень — як у свіжому вигляді, так і у в'яленому (родзинки) — знижує ризик набути цукровий діабет на 12%. Екстракт з кісточок знижує тиск і зменшує частоту серцевих скорочень, що добре допомагає при тахікардіях.

6. Вишня

Крім вітамінів і органічних кислот, ця ягода багата на кумарини, флавоноли та рідкісні мікроелементи (фтор, молібден, ванадій і рубідій). Вишня має протизапальну, антибактерицидну, жарознижувальну і відхаркувальну властивість. Ягода демонструє хороші результати в лікуванні органів кровотворення, при цукровому діабеті, запаленнях підшлункової залози, сприяє виведенню невеликих каменів з сечового міхура, зменшує запалення жовчного міхура.

Вишня розріджує кров, перешкоджаючи появі тромбів. Ефективна вона також при хворобах дихальних шляхів, підвищує імунітет. Особливість вишні — вміст гормону мелатоніну, що нормалізує сон.

7. Ожина

Ця ягода менш поширена, ніж вишня чи полуниця, але не менш корисна, а за деякими своїми компонентами дасть фору малині — зокрема, в ожині міститься більше вітамінів групи Р (флавоноїдів). Крім того, до її складу входить повний вітамінний комплекс, необхідний людині.

Як потужний природний антиоксидант, вона захищає судини, клітини й тканини організму, перешкоджає появі раку та цукрового діабету, виводить з організму солі важких металів, токсини і радіоактивні сполуки, покращує пам'ять. Часте вживання ожини знижує рівень негативного впливу стресу на нервову систему.

8. Кавун

Кавун має тонізуючу і очищувальну властивість, багатий на лікопін — антиоксидант, який ефективно виводить вільні радикали і захищає від багатьох захворювань серцево-судинної системи, нирок і шлунково-кишкового тракту. Кукурбітацин Е, що міститься у кавуні, зарекомендував себе як хороший засіб профілактики пухлинних захворювань, зокрема раку яєчників. Ягода перешкоджає старінню шкіри, а зі спостережень американських учених, кавун містить речовини, схожі за дією з «Віагрою».

Якщо влітку можна вдосталь дозволити собі фруктів і ягід, то в інші пори року це складніше. Крім того, в час несезону ціни значно підвищуються. Щоб не відмовляти собі у фруктах і ягодах цілий рік і зекономити, багато хто консервує їх у літній сезон. Однак це може влетіти в копієчку, що й зупиняє деяких господинь. Позика на кредитну карту допоможе вам і вашій родині отримати необхідний вітамінно-мінеральний комплекс на цілий рік.


Всі статті Оформити кредит
Рейтинг 0 / 5
від 0 голосів.
ТОВ "КВІК МАНІ", Код ЄДРПОУ 40849234
Р/р 26003052651689 в ПАТ "ПРИВАТБАНК", МФО 320649
093 564 0101
095 564 0101
097 564 0101